Promotor

marți, 5 martie 2024

Noua Dacia Sandrider, mașina ce va participa la Raliul Dakar 2025 – VIDEO

 



Dacia a marcat câteva premiere importante la Salonul Auto de la Geneva 2024, printre care și debutul public al prototipului Sandrider, care va concura în Raliul Dakar 2025.

Dacia Sandrider este prototipul cu care Dacia va participa în Campionatului Mondial de Rally-Raid (W2RC) în 2025, implicit în Raliul Dakar, una dintre cele mai importante competiții din sportul cu motor. Sandrider a fost construit pentru a respecta reglementările FIA pentru clasa Ultimate T1+. La proiectarea mașinii au contribuit nu doar designerii Renault și inginerii de la Prodrive, dar și piloții care vor concura pentru echipa Sandriders. Prototipul a fost inspirat de conceptul Manifesto, iar asemănările sunt evidente.

Dacia Sandrider va concura în Raliul Dakar 2025

Prototipul Sandrider este echipat cu panourile de caroserie absolut necesare, pentru a menține masa totală cât mai jos. Nu există piese decorative, accentul fiind pus pe aerodinamică. Sub caroseria lui Sandrider regăsim un motor V6 de 3.0 litri, ce produce 360 CP și 539 Nm cuplu maxim. Acesta este conectat la o transmisie secvențială cu 6 trepte, iar cei 360 CP sunt transmiși la toate cele patru roți printr-un sistem de tracțiune integrală. Motorul va funcționa cu combustibil sintetic produs de compania Aramco. Piloții ce vor concura la volanul noilor prototipuri Sandrider sunt: Sébastien Loeb, de 9 ori campion mondial de raliuri, Nasser Al-Attiyah, de 5 ori câștigător al Raliului Dakar și Cristina Gutiérrez Herrero, prima femeie pilot din Spania care a terminat raliul Dakar la categoria auto și campioană de rally-raid în Spania în categoria feminin.

Odată cu Salonul Auto de la Geneva am avut și ocazia să vorbim cu unul dintre designerii ce a lucrat la acest proiect. Studiourile de design din România și din Franța au colaborat pentru a crea prototipul ce va alerga în 2025 la Dakar.

Compania a decis că vrea să participe la Raliul Dakar chiar în perioada în care se lucra la conceptul Manifesto. Astfel, a fost nevoie de o bază pentru mașină, una care să insufle o imagine noului prototip. S-a luat în calcul forma Daciei Duster, dar într-un final s-a ales Manifesto, ceea ce nu este un lucru nou, dat fiind aspectul robust și futurist.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.